top of page

MAGEDREINING.
En livstruende tilstand som kan ramme grand danois.
Magedreining er en livstruende tilstand som dessverre rammer vår rase med ujevne mellomrom.Tilstanden krever umiddelbar hjelp fra en veterinær.Om det går bra med hunden din er ofte avhengig av hvor lang tid det har tatt fra magedreiningen startet til hunden får hjelp hos veterinær.

Symptomer på magedreining
Følgende kan være symptomer på magedreining:
1. Magesmerter
2. Urolig hund – reiser seg, legger seg, vil ut, vil inn igjen
3. Snur hodet og ser mot magen
4. Strekker seg
5. Forsøker å kaste opp om og om igjen
6. Får hunden kastet opp ser det som kommer opp ut som pisket eggehvite
7. Utspent mage som høres hul ut når du banker på den
8. Magedreiningspositur: forbena står litt fra hverandre, hodet rettet nedover mot forbena og ryggen krummet oppover
Merk: ikke alle hunder viser alle symptomer, men det kan fortsatt være magedreining!
Noen hunder går veldig fort gjennom disse forskjellige stadiene, så alle mistanker om magedreining skal tas meget alvorlig!

Hva gjør du som eier?
1. Lær deg symptomene på magedreining
2. Ha telefonnummer til din veterinær tilgjengelig
3. Vit hvilken veterinær som er tilgjengelig utenfor åpningstider og ferier
4. Sjekk om din vanlige veterinær kan utføre operasjon ved magedreining
5. Tror du hunden har magedreining: ring veterinæren mens du er på vei. Si hva du tror hunden har og hvorfor du tror det
Det er ikke alle veterinærer som automatisk syr magesekken fast i bukhulen etter at hunden har hatt magedreining. Som eier bør du i et slikt tilfelle insistere på at inngrepet gjennomføres, eventuelt går du til en annen veterinær etter at hunden har kommet seg igjen og får magesekken sydd fast.
Viktigst av alt: lær deg å kjenne din hund slik at du med letthet ser når noe er galt!

Magedreining:
Ved magedreining utvider magesekken seg og i de fleste tilfeller vil man oppleve en dreining av magesekken langs lengderetningen (90 – 360 grader). Når magesekken dreier blokkeres åpningene både inn og ut og blodtilførselen til vevet i magen og milten reduseres dramatisk. Inne i magesekken dannes det gass, og på grunn av dreiningen kan hverken gassen eller innholdet i magesekken slippe ut. Den utvidete magesekken gir et økt trykk på de indre organene i bukhulen som lunger og hjertet som gir hunden problemer med å puste. Manglende oksygen og blodtilførsel vil gi celledød i flere indre organer som leveren og nyrene. På grunn av den generelle oksygenmangelen vil også hjerterytmen påvirkes. Hunden vil gå i sjokk og dø om den ikke får hjelp umiddelbart.
Er det tid vil veterinæren ved magedreining først forsøke å stabilisere hunden. Hunden vil kunne få intravenøs væske og oksygentilførsel. Veterinæren forsøker å få en tube gjennom hundens munn, ned spiserøret og inn i magesekken for å få tømt ut gass og innhold i magesekken. Eventuelt brukes en kanyle til å stikke hull i magesekken mellom hundens ribben for å få ut gass (gjøres oftest i de tilfeller hvor dreiningen gjør det umulig å komme ned via spiserøret). Så opereres hunden. En hund som har hatt magedreining vil veldig ofte få dette igjen, derfor bør veterinæren under operasjonen feste magesekken til bukhulen (gastropexy). er magesekken sydd fast er det mindre risiko for at den dreier igjen.

Hvor alvorlig magedreiningen blir, er avhengig av hvor lang tid det har gått før hunden din får hjelp hos veterinær, hvor mye magesekken har dreid rundt og hundens generelle kondisjon.


Hvordan kan man forebygge magedreining?
Som eier er det en rekke ting du kan gjøre for å forebygge magedreining.
1. La det gå tid mellom mat og mosjon. Minst en halv time etter at hunden har kommet hjem fra tur før du fôrer, og minst én hel klokketime før du går på tur etter at du har fôret slik at hunden får tid til å fordøye maten litt.

2. Gi hunden mat to (eller flere) ganger om dagen istedenfor å gi hele dagsrasjonen på en gang.
3. Unngå at hunden spiser for fort og svelger for mye luft sammen med maten. Å sette matfatet på gulvet bidrar til at tempoet på spisingen går ned.
4. Unngå stress, spesielt rundt fôring.
5. Fôrbytter skal alltid foregå gradvis hvor du blander det nye fôret sammen med det gamle, og gradvis blander inn mer og mer av det nye fôret. Du kan med fordel bruke tre uker på et fôrbytte.
6. Unngå at hunden drikker store mengder vann på en gang.
7. Ikke gi hunden mat rett før du skal gjøre noe som kan stresse den (for eksempel en utstilling, en biltur, etc.). Skal du på utstilling kan du vurdere å hoppe over hundens frokost den dagen, en voksen hund har ikke vondt av å hoppe over et måltid i ny og ne.
8. Ikke gi mat til hunden din rett etter at den har vært utsatt for en stressende situasjon. Tenk også på at enkelte hunder er gode til å skjule stresset sitt.
9. Hunder i god kondisjon, som hverken er over- eller undervektige og som får god og jevnlig mosjon, har alltid mye større sjanse for å overleve alle typer traumer, også magedreininger!

bottom of page