Før du kjøper en grand danois valp, tenk på følgende:
- Følger oppdretter NKKs og NGDKs etiske grunnregler for avl og oppdrett? Hvis nei, hvorfor?
- Er kullets foreldre helsetestet?
Har foreldredyrene vært syke? Lever valpens besteforeldre/tanter/onkler? Hvis nei, hva døde de av? - Hvordan er mentaliteten til foreldredyrene?
- Bruker oppdretter NKKs kontrakt for valpekjøp eller tilsvarende?
Merk at det har vært tilfeller hvor oppdrettere som ikke er medlem av klubben har brukt meget urimelige kontrakter ved kjøp av valp. Er du i tvil så ta gjerne kontakt med styret i klubben! - Besøk alltid valpene hos oppdretter!
Møt mor og valper. Vurder miljøet valpene er oppvokst i. Hverken valper eller voksne hunder skal oppstalles i bur! En grand danois har sterkt behov for å være i fysisk nærhet til sin eier. Enkelte oppdrettere har gjentatte ganger vært anmeldt til Mattilsynet for dårlig hundehold. Ikke la deg blende av mange fine ord! - Blir det foretatt en helsesjekk på valpen slik at du får en veterinærattest som sier noe om den enkelte valp og kullet generelt?
- Vil valpen bli registrert i NKK? Hvis nei, hvorfor ikke?
En del oppdrettere unnlater å registrere valpene for å unngå å helsesjekke foreldredyrene og for å spare penger på registreringen. Dette er ikke vår rase tjent med! - Tenk deg godt om før du kjøper en feilfarget valp. Oppdretter skal opplyse om at valpen er feilfarget. Feilfargede valper kan ikke stilles ut og bør heller ikke avles videre på. Det er vanskeligere å avle videre på valper fra fargeblandinger enn på valper som er avlet innen fargegruppen. Hunder fra fargeblandingskull vil lettere gi feilfargede valper.
Skal du kjøpe valp fra utlandet må du også tenke på følgende:
- Avhengig av land du importerer fra vil valpen måtte være hos oppdretter utover 8 uker for å få nødvendige vaksiner. Er du sikker på at oppdretter vil sosialisere/miljøtrene valpen i disse viktige ukene du taper?
- Får du med deg de papirer som trengs for å kunne registrere valpen i NKK?
- Aldri kjøp valper usett!! Selv om det innebærer å reise til utlandet for å besøke oppdretter.
Styr unna valper som kan leveres på grensen!
Vurderer du å kjøpe valp, still deg selv følgende spørsmål:
- Hva planlegger du å gjøre med valpen/hunden når du er på jobb?
Ingen hund, uansett rase, skal overlates til seg selv alt for lenge av gangen og dette gjelder spesielt en grand danois. Grand danoisen trives best når den kan være sammen med eieren mesteparten av døgnet. Du egner deg ikke som hundeeier dersom du har en livsstil som tilsier at du er på jobb i 8-10 timer, kommer hjem, snur i døren og så går ut med venner eller til nærmeste treningsstudio!
Er du lenge på jobb hver dag og ikke kan ha med hunden bør du finne en "hundebarnehage" eller gjøre avtale med noen som kan lufte den i løpet av dagen. Med tilvenning kan en valp være alene 2-3 timer, men regn da med at det går utover inventaret! - Har du tid til mosjon av hunden?
En grand danois trenger jevn mosjon, og du må regne med å sette av minimum en time sammenhengende til tur hver dag når hunden er over valpestadiet. Og hver dag betyr hver dag, 365 dager i året. I tillegg må hunden ha anledning til å gå ut og gjøre fra seg på flere mindre turer i løpet av døgnet. - Har du tid til å trene med hunden?
Hunden trenger å lære grunnleggende ferdigheter, dvs. hverdagsdressur som å gå pent i bånd, slik at du og hunden kan ha et hyggelig samvær. Den lærer ikke å bli veloppdragen av seg selv!
I tillegg trenger hunden din å bruke hode sitt litt hver dag i form av trening. Hva det er spiller mindre rolle, spor, lydighet eller ”sirkuskunster”, så lenge dere har det gøy sammen! - Har du plass nok?
En grand danois trenger litt plass for å trives. Som voksen er den forholdsvis rolig inne, men som ung kan det gå unna i svingene. En grand danois er like aktiv som andre raser, bare mye større! Det er også lett for at det klør litt i tennene i valpeperioden, det meste av inventar kan da bli gjenstand for ”tyggegalskapen”. Du kan ha et eget rom til hunden hvor den kan være når du ikke er til stede, eller eventuelt sette av en krok i et rom. Merk at en grand danois skal ikke ligge i bur! Lurer du på hvor stor plass en hund trenger kan du lese denne artikkelen på Mattilsynets sider (ekstern lenke). - Hvis du er avhengig av bil, har du stor nok bil?
Har du tenkt på hva du skal gjøre når du og familien skal på påskeferie, med ski, snowboard, akebrett, syv bager med klær og et ukjent antall poser og ting og tang? Er det da plass til en grand danois i bilen i tillegg? - Har du råd?
En grand danois koster litt i innkjøp, men i tillegg trenger du et minimum av utstyr og ikke minst fôr. En grand danois spiser godt i oppveksten og er avhengig av et fôr av god kvalitet. En så stor hund må også ha en god og myk liggeplass, et teppe på gulvet eller en tynn BiaBed holder ikke mål!
I tillegg kommer vaksiner, forsikring og veterinærregninger. Ikke alle forsikringsselskaper har like gode avtaler og en større operasjon for eksempel for magedreining kan fort komme opp i godt over 100.000,-. Du kan ikke regne med å få igjen hele dette beløpet på forsikringen. Dette er en stor hund og dersom hunden din trenger medisiner skal det store doser til, noe som også kan bli en betydelig kostnad.
Raseklubben stiller alltid opp for nye med rasen for råd og veiledning.