For oppdrettere
Som oppdretter er du selv ansvarlig for å holde deg oppdatert på de regler og krav som finnes, men under finner du litt informasjon for å hjelpe deg på veien. Vi anbefaler ferske oppdrettere å finne seg en mentor som har hatt grand danois lenge og har hatt kull tidligere.
Valpeformidling gjennom NGDK
Er du medlem i NGDK kan du søke om valpeformidling gjennom klubben.
Paringen må da tilfredsstille NGDKs retningslinjer for avl og oppdrett. Disse kan du lese på siden NGDKs retningslinjer for avl og oppdrett. I tillegg må paringen tilfredsstille NKKs "Etiske grunnregler for avl og oppdrett" som du finner på NKKs hjemmeside (ekstern lenke).
Ønsker du å søke om valpeformidling for et kull finner du vårt søknadsskjema her (ekstern lenke til Google-skjema).
Husk at du må sende helsetester som ikke ligger i DogWeb på e-post til
Selv om kullet har valpeformidling gjennom NGDK, er oppdretter selv ansvarlig for sitt oppdrett. NGDK har ikke ansvar for paring, kull eller valper.
Øyelysning
Grand danois har krav om kjent øyelysningsstatus hos foreldredyrene ved registrering av valper, dvs., begge foreldredyrene må være øyelyst før valpene kan registreres. Attesten skal ikke være eldre enn 12 måneder.
Kravet har ikke tilbakevirkende kraft, dvs. hvis du bruker frossen sæd etter en hannhund som er død, gjelder ikke kravet om øyelysning. Hvis du derimot bruker frossen sæd etter en hannhund som fortsatt er i live må hannhunden øyelyses.
Er hannhunden du skal bruke over ni år og har vært øyelyst etter fylte ni år, trenger hannen ikke å øyelyses en gang til.
Skal du øyelyse hunden din må du bestille time hos en autorisert øyelyser. Oversikt over hvor du finner autoriserte øyelysere finner du hos den Den norske veterinærforening (ekstern lenke). Merk at man også kan få øyelyst hunder på enkelte utstillinger.
HD og AD
Røntgenundersøkelse for HD og AD kan gjøres hos de fleste veterinærer. Du bestiller rekvisisjon for HD- og AD-bilder gjennom NKK på "Min side". Skal resultatet legges inn i DogWeb, må dette gjøres før bildene blir tatt.
Innavslgrad
Kull som har innavlsgrad høyere enn 12,5% vil bli registrert med avlssperre hos NKK.