Magedreining er akkurat det det høres ut som - magesekken dreier i lengderetning. Dreiningen er som regel fra 90 - 360 grader og blokkerer dermed passasjen fra spiserøret/tarmen. Inne i magesekken danner det seg gass, og på grunn av dreiningen kan innholdet ikke komme ut. Den utvidede magesekken gir et økt trykk på de indre organene i bukhulen som lunger og hjerte, og som igjen gir hunden problemer med å puste. På grunn av dreiningen blokkeres blodtilførselen til vevet i magen og milten. Manglende oksygen og blodtilførsel vil gi celledød i flere indre organer, og hjerterytmen vil påvirkes pga. den generelle oksygenmangelen. Hunden vil gå i sjokk og dø om den ikke får hjelp umiddelbart.
Symptomer på magedreining
Følgende kan være symptomer på magedreining:
- Magesmerter
- Stor, utspent og oppblåst mage - høres ofte hul når du banker på den med knoken
- Forsøker å kaste opp om og om igjen.
Noen ganger får hunden ikke noe ut, eller det som kommer opp er skum ut som ser ut som pisket eggehvite. - Viser tegn på stress - peser, ser mot magen, reiser seg, legger seg, vil ut, vil inn igjen, etc.
- Står i "magedreiningspositur" - forbena står litt fra hverandre og fremover, hodet rettet nedover, bakbena litt bakover og ryggen krummet oppover.
Merk at ikke alle hunder viser klassiske symptomer, mistenker du magedreining dra til veterinær!
En hund som sitter stille i en krok og peser, kan også ha magedreining!
Det viktigste er å lære hunden sin å kjenne før noe galt skjer. Observer hunden i hverdagen, bli klar over hvordan den oppfører seg når alt er normalt. Da vil du også lettere kunne se når noe er galt.
Hva kan du gjøre som eier?
Som eier er det viktig å være forberedt - skulle det verste skje er hunden din helt avhengig av at du oppdager en magedreining og at du vet hva du skal gjøre.
- Lær deg symptomene på magedreining.
- Observer hunden i hverdagen og lær deg hvordan den oppfører seg når alt er normalt. Da forstår du lettere når noe er galt.
- Ha telefonnummer til veterinær tilgjengelig - også når du er på hytta eller andre steder.
Sjekk ut på forhånd om den lokale veterinæren har vakt på kveld/natt, ferier og høytider. Ha også nummer til nærmeste veterinærkontoret med døgnvakt. - Er du usikker på om hunden har magedreining - dra til veterinær umiddelbart. Ikke vent og se, det kan koste hunden din dyrt!
- Ring til veterinærkontoret når du er på vei og si hva du tror hunden din har.
På den måten kan veterinæren forberede seg og eventuelt begynne å gjøre klart til operasjon.
Vær klar over at ikke alle veterinærer syr magesekken fast i bukulen etter operasjon. For å forhindre tilbakefall må dette gjøres. Dersom veterinæren som opererer ikke vil gjøre det, må du ta kontakt med en annen veterinær når hunden din har kommet seg for å få det gjort.
Sys ikke magesekken fast er det nesten 100% sikkert at hunden vil få magedreining igjen innen relativt kort tid.
Hvordan kan du forebygge magedreining?
Det er heldigvis en rekke ting du som eier kan gjøre for å forebygge magedreining.
La det alltid gå tid mellom mosjon/aktivitet og måltid!
La hunden være i ro i minst en halv time etter mosjon eller annen aktivitet før du fôrer hunden din. Selv om du bare har hatt med hunden i bilen til butikken kan det være lurt å la det gå en halv time før du fôrer. Har det vært mye aktivitet eller aktiviteten har medført en del stress (f.eks. en kveld på hundekurs, en tur på utstilling, etc.) kan det med fordel gå enda lenger tid før du gir mat, og du kan vurdere å dele opp maten i to mindre måltider.
Etter måltid skal hunden alltid ha ro i minimum en time før du går på tur, tar den med i bilen, slipper den løs i hagen, etc.
Gi mindre og hyppigere måltider!
En grand danois kan med fordel få mat to ganger om dagen. Er du bekymret for magedreining kan du også fordele dagsrasjonen til hunden din på tre måltider.
Skal du ut på en aktivitet ommorgenen, som en prøve eller en utstilling, kan du enten hoppe over frokosten, eller du kan gi mindre enn du vanligvis ville ha gjort. Det gjør ikke noe for hunden din å hoppe over et måltid eller få mindre mat en gang i blandt.
Har du vært på en anstrengende eller stressende aktivitet, kan du også gi mindre mat enn du ville ha gjort, eller dele det opp i to måltider.
Unngå at hunden din drikker store mengder vann på en gang!
Dette gjelder også etter tur eller annen aktivitet. Hunden din skal selvføligelig ha tilgang til vann, og den skal få drikke etter at den har vært i aktivitet, men den trenger ikke å helle i seg en liter på ett minutt! Har du en hund som drikker store mengder etter aktivitet, så posjoner ut vannet også. La den drikke noen desiliter, la det gå litt tid og gi den litt mer. Når det har gått en halv times tid etter aktivitet kan du fylle vannfatet som normalt igjen.
Unngå at hunden spiser for fort og svelger mye luft når det spiser!
Setter du matfatet på gulvet, spiser hunden saktere og tempoet på spisingen går ned, enn om du setter matfatet høyt. Bruker du tørrfôr kan du også helle maten utover gulvet, eller ta halve porsjonen og kast den utover plenen slik at hunden din må lete etter maten. Hunden din må bare få i seg nok kalorier, hvordan det blir servert spiller ikke så mye rolle.
Unngå stress rundt måltider!
La måltidet være en rolig situasjon. Ikke fôr mens barna løper rundt eller en annen i husholdningen skal på reise og bærer kofferter frem og tilbake. Både når hunden spiser og i halvtimen før og timen etter måltidet bør det være ro rundt hunden.
Enkelte hunder er gode på å sjule at de stresser og hva de stresser for, så her må du som eier være i forkant. Sett deg inn i hundens situasjon, tenk på hva den ser på som signaler til f.eks. å dra på hytta, at det kommer gjester, etc., og ikke sett igang med disse "signalene" før hunden har fått ro.
Bruk tid på fôrbytter!
Skal du bytte fôr til hunden din kan du med fordel gjøre dette over 2-3 uker. Bytt ut litt av det gamle fôret med det nye, la det gå noen dager med dette blandingsforholdet, før du igjen tar litt mer av det nye fôret. Slik fortsetter du til du er helt over på det nye fôret.
Pass på leker og andre ting hunden din kan få i seg!
Hold øye med hunden din når den leker med gjenstander og vær sikker på at de ikke har spist store deler av en leke, innholdet i en bamse, revet opp og spist deler av et håndkle, etc. Spiser hunden store mengder fremmedlegemer har det forekommet at de har fått magedreining når de kaster opp fremmedlegemer etterpå.
Hold hunden din i god kondisjon!
En hunde som er godt mosjonert og i god kondisjon tåler påkjenninger mye bedre og overlever lettere både selve magedreiningen og en operasjon.
Merk at alt dette ikke gjelder valper!
Valper og unge hunder under 1,5-2 år er ikke spesielt utsatt for magedreining. Når det kommer til magedreining, spiller det som regel ikke noen rolle om en ung valp ønsker å leke etter å ha spist.
Med valper er det lurt å få inn gode vaner så tidlig som mulig, så det er å anbefale at du fôrer valpen når den er sliten og har vært litt i aktivitet. Du trenger ikke å vente de anbefalte 30 minuttene etter aktivitet før du fôrer, da har valpen sovnet og den vil mest sannsynlig ikke ha mat. Når du ser at valpen begynner å bli trett kan du fôre og la den gå og legge seg.
Har valpen spist og vil fortsette å leke, så la den gjøre det, men for å få inn en god vane med hvile etter mat, trenger du ikke å oppfordre til lek eller aktivitet når valpen nettopp har spist.
Du trenger ikke å holde valpen liggende i bur før og etter måltid. Valper får så sjelden magedreining at det ikke finnes gode grunner for en slik oppfordring.